Bio

Bio

Kort na een periode als assistent-dirigent te hebben gewerkt bij de Philharmonie Zuidnederland (Nederland) en Le Concert Olympique (België), met respectievelijk de dirigenten Kees Bakels en Jan Caeyers, wordt Txemi in 2017 geselecteerd om het openingsconcert te dirigeren tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade met Philharmonie Zuidnederland. In voorgaande jaren hebben onder andere het WDR Symfonieorkest uit Keulen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest deelgenomen. Tevens krijgt Txemi de gelegenheid een blaasorkest te dirigeren bestaande uit meer dan honderd musici afkomstig uit de beste harmonieën van Nederland.

In 2016 bereikt Txemi de finale van de Black Sea Opera Competition (Roemenië) en wordt in datzelfde jaar uitgekozen om het slotconcert te dirigeren van de “Maestro” cursus onder supervisie van dirigent Jan Cober. In 2019 wint hij de 3de prijs van de internationale competitie “Citta’ Di Brescia Giancarlo Facchinetti Per Direttori D’Orchestra” (Italië) en in 2020 de 1ste prijs bij de “IV Orchestral Conducting Competition” (Spanje). Hierna werd hij als gastdirigent uitgenodigd door de Banda Municipal de Bilbao voor het seizoen 2020-2021.

In 2015 won hij de auditie om Zomerorkest Nederland (ZON) 2 jaar lang te dirigeren en in 2020 werd hij door proefdirectie verkozen om tijdens de tournees in Frankrijk en Oostenrijk het AdHoc Vakantieorkest te dirigeren.

Etxebarria werkte samen met orkesten als het Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (Duitsland), Limburgs Jeugd Symfonie Orkest (Nederland), Maastricht en Antwerpen Conservatorium Symfonieorkesten en het Symphony Orchestra of the National Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenië). In Spanje dirigeerde hij in concertzalen zoals het Kursaal van San Sebastián en de Baluarte van Pamplona. Tegenwoordig werkt hij regelmatig samen als assistent-dirigent bij het Universiteitsorkest Maastricht, Kerkraads Symfonieorkest en Arka Symfonieorkest.

In de operawereld werkte hij samen met zangers als sopraan Kelly God (Staatoper Hannover), tenoren Francois Soons (De Nationale Opera) en Antonio Rivera (Staatorchester Rheinische Philharmonie Koblenz) en de freelancer Janine Kitzen. Ook was hij vier jaar muzikaal leider van Opéra Comique Maastricht waarmee hij zich zeer geliefd maakte bij zowel publiek als critici.

Ook hedendaagse muziek is Txemi Etxebarria niet vreemd. Momenteel is hij chef-dirigent van het Ensemble Oihua (Rotterdam) en CoMA Maastricht (Contemporary Music for All). Tevens is hij betrokken bij projecten van Ensemble XXI (Antwerpen) en het Asko|Schönberg ensemble. Hij heeft premières uitgevoerd van componisten als Wim Henderickx, Michael Finnissy, Jesse Passenier, Rick van Veldhuizen en Saskia Venegas.

Gedurende negen jaar is Txemi assistent-dirigent geweest van Harmonie St. Petrus & Paulus Wolder (Maastricht) met wie hij in 2017 de wereldtitel won in de hoogste categorie van het Wereld Muziek Concours (WMC Kerkrade).

Sinds 2015 is hij chef-dirigent van drie harmonieën uit de 1e divisie: Sint Aemiliaan (Kerkrade), TOG-Welten (Heerlen) en Gildenbondsharmonie (Boxtel).

Txemi Etxebarria is geboren in Arrasate (Gipuzkoa, Spanje) op 9 oktober 1980. Sinds zijn 8ste speelt hij hoorn. Op 18-jarige leeftijd gaat hij in Bilbao studeren aan het Conservatorio Superior J. C. de Arriaga, in combinatie met een studie Milieukunde en een opleiding tot Muziekdocent aan de universiteit van Baskenland.

Na beëindiging van deze studies verhuist Txemi naar Nederland om een master hoorn te volgen aan het Conservatorium van Maastricht. Hij ontving hiervoor een beurs van de provincie Gipuzkoa. Daarnaast studeert hij jazz en piano en krijgt hij gedurende 4 jaar privélessen compositie van Nederlandse componist Jef Penders. Tevens besluit hij orkestdirectie te gaan studeren. Zijn bachelor behaalt hij in Maastricht (Nl) bij Enrico Delamboye en Jan Stulen en zijn master aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Be) bij Ivo Venkov.

Txemi heeft zich bekwaamd in Qi Gong, een Chinese bewegingsleer waarbij langzame lichaamsbewegingen worden uitgevoerd met de focus op ademhaling en concentratie. Qi Gong is onderdeel geworden van zijn manier van dirigeren. Hij gebruikt de techniek in zijn directielessen om studenten te helpen energie op een natuurlijke manier te integreren in hun bewegingen tijdens het dirigeren.

Als componist heeft Txemi voor diverse bezettingen muziek geschreven. Een aantal van deze werken zijn te beluisteren via de link 'Composities'. Hij ontvangt graag reacties, aarzel niet je mening te geven!

X